Интернет знания
Блокирането, настройването на поверителността и използването на инструмента за избор на аудитория са ефективни начини да контролирате кой вижда вашите снимки във Facebook. Въпреки това, дори с допълнителни предпазни мерки, блокираният потребител може да види част от вашите фотографии. Техническите ограничения на платформата не позволяват пълно скриване на съдържанието от блокирани лица, но правилните настройки значително намаляват експозицията ви.
Когато блокирате някого във Facebook, ограничавате видимостта на вашата активност. Блокираният потребител не може да види вашия профил, фотоалбуми или други публикации. Блокирането прекъсва приятелските връзки, чат и съобщения, като ви прави невидими за него. Това е двупосочно действие – нито вие, нито той можете да виждате активностите на другия.
Има ситуации, в които блокираният човек все пак може да види вашето присъствие. Някои функции – например приложения и групи – запазват връзка между блокирани потребители. Видимостта на снимки също не е напълно забранена. Ако блокирате някого и след това маркирате общ приятел в снимка, блокираният може да види тази публикация в новинарския си поток и съответната снимка, стига настройките на общия приятел да позволяват. Той обаче няма достъп до целия албум, а само до маркираните снимки.
Настройте поверителността на вашите албуми чрез инструмента за избор на аудитория. Отидете в таба Снимки под корицата на вашата хронология, след това изберете Албуми. Изберете желания албум, натиснете Редактиране в горния десен ъгъл и задайте аудиторията – "Само аз", "Приятели" или персонализирана група. За албумите Мобилни качвания и Хронология можете да задавате поверителност за всяка отделна снимка.
За да блокирате потребител, кликнете върху иконата‑ключ в горния десен ъгъл на всяка страница във Facebook и изберете връзката "Как да спра някой да ме притеснява?". Въведете името или имейла на лицето, което искате да блокирате, и натиснете "Блокирай". Блокирането е конфиденциално – потребителят няма известие. Алтернативно, от падащото меню под корицата на профила му изберете "Докладвай/Блокирай това лице".
Блокирането не е постоянно. За да премахнете блок, отворете същото меню и изберете "Как да спра някой да ме притеснява?", после "Преглед на всички блокирани потребители". До всеки потребител има бутон "Отблокирай". След това можете да изпратите заявка за приятелство, за да възстановите връзката. Ако сте маркирани в чужда снимка, собственикът трябва да промени настройките за поверителност, за да я скрие. Можете да премахнете марката си – това ще прекъсне връзката със вашата хронология, но лицето ви ще остане видимо в снимката.
Когато блокирате потребител в Skype, той губи възможността да ви пише, да ви звъни или да вижда вашия статус. Блокираният контакт напълно изчезва от вашия списък – няма да види дали сте онлайн, а вие ще бъдете невидими за него. Другите приятели от вашите контакти продължават да виждат вашия статус и
Как да премахнете членове от Facebook групаКато създател на Facebook група вие автоматично сте администратор и имате право да премахвате членове по всяко време. Ако някой постоянно нарушава правилата – например публикува съдържание, което не съответства на темата на групата – е разумно да го изключи