Интернет знания
Неправилно свързана щепка, дефектен кабел или повреден микрофон могат да внесат статичен шум в записите ви. Най‑добре е шумът да бъде елиминиран още по време на запис, но ако вече имате аудио файл със статичен шум и не искате да го записвате отново, можете да го намалите с помощта на софтуер за дигитално аудио редактиране като Adobe Audition, Audacity или GoldWave.
1. Отворете файла в Audition.
2. Маркирайте част от записа, където се чува само шум.
3. С десен бутон изберете Capture Noise Reduction Profile.
4. Натиснете Ctrl + A, за да изберете целия запис.
5. Отидете в раздела Effects → Noise Reduction (process).
6. Регулирайте плъзгача Noise Reduction Level за желаното намаляване.
7. Натиснете Preview, за да прослушате резултата, и след това OK за прилагане.
1. Заредете файла в Audacity.
2. Маркирайте фрагмент, съдържащ само шум.
3. В менюто Effect изберете Noise Removal и натиснете Get Profile.
4. Затворете прозореца, маркирайте целия запис (Ctrl + A) и отново отидете на Effect → Noise Removal.
5. Преместете плъзгача, за да зададете колко шум да бъде премахнат.
6. Използвайте Preview, за да проверите резултата, и след това натиснете Remove Noise.
1. Отворете записа в GoldWave.
2. С мишката маркирайте участък, който съдържа само шум.
3. Натиснете Ctrl + C, за да копирате шума в клипборда.
4. Изберете целия файл (Ctrl + A).
5. Отидете в Effect → Filter → Noise Reduction.
6. Отметнете опцията Use clipboard.
7. Изберете желаното ниво от падащото меню „Presets“.
8. Прослушайте с Play и натиснете OK, за да приложите промените.
Увеличете мащаба на вълновата форма, за да откриете участък, съдържащ изцяло шум – това улеснява създаването на точен профил.
Винаги съхранявайте резервно копие на оригиналния запис, преди да правите каквито и да е промени.
Съществуват десетки програми, които работят със звук – от видеоредактори до софтуер за създаване на музика. Често те използват различни файлови формати, което прави прехвърлянето на аудио от една програма в друга трудност. Форматът Rx2 се среща главно в някои софтуери за запис, докато WAV е широко р
MP3 е един от най‑разпространените аудио формати и се поддържа от почти всички преносими устройства. На Mac не можете директно да записвате в MP3, но с помощта на вграден микрофон, iTunes и безплатната програма Audacity можете лесно да запишете в AIFF и след това да конвертирате в MP3.Необходими инс